Δευτέρα, Νοεμβρίου 05, 2007

Luetzowstrasse 37

Cologne, Firday 2. November 2007


Cologne, Firday 2. November 2007

Γυρνούσα από την επίσημη παράδοση των κλειδιών. Όλη η μέρα ήταν έτσι, γκρίζα και σκοτεινή. Δεν έβρεχε. Δισεκατομμύρια μακροσκοπικά σταγονίδια αιωρούνταν στον αέρα. Μπορούσες να τα νιώσεις με τις πιο ευαίσθητες περιοχές της αφής, στα χείλια για παράδειγμα. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι σε τέτοιες καιρικές συνθήκες κάνει κρύο, αντιθέτως με ελάχιστη σωματική κίνηση ιδρώνεις. Ήταν γύρω στις έξη το απόγευμα. Το λίγο φως όλης της «μέρας» μειώνονταν και χαμήλωνε προς το καθόλου. Κι όμως, σταμάτησα γιατί είχα την εντύπωση πως εκείνες τις στιγμές τα ίδια τα πράγματα κάτω από το σκοτεινό ελάχιστο φως, αντιστέκονταν και ακτινοβολούσαν μόνα τους από μέσα τους, δικό τους χρώμα.

Cologne, Luetzowstrasse 37, Monday 5 November 2007

Ετικέτες

4 Comments:

Blogger έφη said...

Κούκλα η Κολωνία. Το δέντρο κάτω αριστερά στην κάτω φωτογραφία λέγεται κουτσουπιά. Αυτό το κιτρινούλι τι είναι;

6/11/07, 1:27 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Σάματις ξέρω πώς το λένε το δέντρο αυτό;
Πάντως αυτή η κουτσουπιά που λές κι εσύ, εδώ μπροστά στη φωτογραφία ειναι μικρή. Σήμερα την ώρα που πήγαινα για ψώνια, πήρα τη μηχανή και πήγα να προλάβω να βγάλω φωτογραφίες κάτι μεγαλύτερες κουτσουπιές ένα δρόμο παρακάτω στην Brusselerstrasse (οδός Βρυξελών). Οι περισσότερες έχουν τώρα πυκνά φανταχτερά έντονα κίτρινα φύλλα και στέκονται καμαρωτές μπροστά από τις όψεις των κτηρίων.
Σήμερα το πρωί καθώς ανέβαινα τα σκαλιά για το διαμέρισμα είδα σ’ ένα κλαδί στο δέντρο απ’ έξω να κάθεται και να ξύνεται με το ράμφος του ένας μεγάλος πράσινος παπαγάλος! Δεν κάνω πλάκα, ήταν ένας αληθινός πράσινος εξωτικός ελεύθερος παπαγάλος. Και στο Ντύσσελντορφ είχα συναντήσει επανειλημμένα ένα σμήνος από καμιά δεκαριά μεγάλους πράσινους φανταχτερούς παπαγάλους να πετάνε πάνω από τ’ αυτοκίνητα δίπλα στο ποτάμι. Κάποια στιγμή στο παρελθόν πριν από χρόνια ελευθερώθηκαν από τα κλουβιά στα διαμερίσματα και φαίνεται να προσαρμόζονται καλά στο κλίμα του Ρήνου.
Το διευκρινίζω γιατί μερικοί από άγνοια το γενικοποιούν: (βόρεια Ευρώπη, δηλαδή κακός καιρός δηλαδή πολύ κρύο). Το κλίμα στην Ρηνανία (από περιοχές που διαπερνά ο ποταμός Ρήνος) είναι πολύ ήπιο. Δεν είναι τυχαίο που οι Ρωμαίοι έχτισαν τόσο μεγάλη πόλη εδώ. (Καμαρώνουν για την πιο βόρεια πόλη της Ιταλίας πάνω από τις Άλπεις). Μέχρι αμπέλια έχουνε και κάνουν και καλό κρασί στη Ρηνανία. Στα βόρεια κομμάτια στα οποία βρίσκεται και η Κολωνία, το Ντύσσελντορφ, το Βέλγιο η Ολλανδία συνδυάζεται και με την ευεργετική για όλη την βόρεια Ευρώπη επίδραση του Golf Stream που έρχεται κατευθείαν από τις εξωτικές τροπικές περιοχές του ισημερινού και της Καραϊβικής. Λένε ότι αν δεν υπήρχε η επίδραση του Golf Stream, η ευρωπαϊκή ιστορία θα ήταν διαφορετική. Όποιος θέλει να δει χιόνια και να νιώσει κρύο, πρέπει να προχωρήσει στην ηπειρωτική ενδοχώρα, στο εσωτερικό στα νότια (Μόναχο, Αυστρία) ή στα ανατολικά στο Βερολίνο. Άλλο πράγμα τα πολλά σύννεφα στον ουρανό (μικρές ηλιοφάνειες), άλλο οι συχνές βροχές, άλλο πάλι το πολύ νερό που πιθανόν να ρίχνουν ακόμη και οι λίγες βροχές, άλλο τα πλούσια νερά από τα ποτάμια και τους παγετώνες των Άλπεων κι άλλο πράγμα οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια.
Οι παπαγάλοι πάντως δεν φαίνεται να κακοπερνούν λοιπόν ούτε στο κέντρο μιας μεγαλούπολης σαν την Κολωνία όπως διαπίστωσα σήμερα το πρωί.

6/11/07, 3:59 μ.μ.  
Blogger έφη said...

Αχαα!

7/11/07, 3:45 μ.μ.  
Blogger shkolnikov said...

Ich freue mich schon! Ruf mich bitte an, nach Köln, nach Köln, wir fahren nach Köln :)

7/11/07, 9:02 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home